A gluténmentes táplálkozás nagy fegyelmet és odafigyelést igényel, hiszen akik érzékenyek a gluténre, azoknak már egészen kis mennyiség is egészségügyi problémát okozhat.

Szerencsére, a minősített gluténmentes zabot bátran használhatjuk a gluténmentes étrendben, ebben az esetben ugyanis a gyártó ügyel arra, hogy a zab se a termesztés, se a szállítás, se a feldolgozás során ne kerülhessen kapcsolatba gluténtartalmú gabonával.  

A gluténérzékenység típusai 

A gluténérzékenység súlyos formája a cöliákia, ami egy autoimmun betegség. Ilyenkor a szervezet a glutént idegen betolakodóként kezeli és hatására az immunrendszer megtámadja a bélnyárkahártyát. Ennek következtében károsodhat a bélfal, tápanyaghiány, vitaminhiány, vérszegénység alakulhat ki, valamint emésztési problémák hívhatják fel a figyelmet a betegségre.  

Vannak olyan emberek, akik nem szenvednek cöliákiában, sőt az allergia tesztjük is negatív, mégis rosszul reagál a szervezetük a gluténre. Ilyenkor nem cöliákiás gluténérzékenységről beszélünk, mégis mindkét esetben szigorú gluténmentes étrend javasolt.  

Milyen élelmiszerek tartalmaznak glutént? 

Glutén nem csak a gluténtartalmú gabonafélékben található, hanem sok esetben a feldolgozott élelmiszerekben is, így minden esetben szükséges alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját.  

Miben található glutén?  

  • Gabonafélék: búza (búzakorpa, búzadara, búzacsíra, tönkölybúza, durumbúza) árpa, rozs, tritikálé, kuszkusz, bulgur  
  • Feldolgozott gabonaalapú termékek: kenyér, kenyérmorzsa, keksz, sütemény, péksütemény 
  • Egyéb élelmiszerek és italok: szójaszósz, bizonyos salátaöntetek, liszttel sűrített szószok, mártások, egyes fűszerkeverékek, ízesített chipsek, sör, egyes feldolgozott hústermékek. 

Mi az, ami biztonsággal fogyasztható? 

Gluténmentes gabonák: kukorica, hajdina, zab, köles, quinoa, rizs, tápióka, cirok, amarant. A gluténmentes gabonák, keményítők és lisztek biztonsággal fogyaszthatók, amennyiben minősített gluténmentesek (így mérhető gluténtartalmuk maximum 20 ppm=0,00002-ed rész), vagyis biztosan nem szennyeződtek a termelés/szállítás/feldolgozás során. 

 Fehérjék: A feldolgozatlan növényi és állati fehérjék gluténmentesek, azonban a feldolgozott fehérjékben gyakran alkalmaznak gluténtartalmú adalékanyagokat (pl. szójaszószt).  

Zöldségek és gyümölcsök: A fehérjékhez hasonlóan a feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök gluténmentesek, azonban a feldolgozás során néha előfordul, hogy gluténtartalmú összetevőt adnak hozzá.  

Tejtermékek: A natúr vagy ízesítetlen tejtermékek, mint a tej, vaj, sajt, tejszín, túró, tejföl, joghurt gluténmentesek, azonban a feldolgozott tejtermékek címkéjét mindig ellenőrizni kell. 

Ne mondj le a zabról  

A zab magas rosttartalommal rendelkezik, ráadásul gazdag B-vitaminokban, cinkben, vasban és magnéziumban. Könnyen emészthető és segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, ezért a gluténmentes diétában sem érdemes lemondani róla.  

A zab azonban gyakran szennyeződik más, gluténtartalmú gabonafélével (búzával, rozzsal, árpával), ezért ügyelni kell arra, hogy ellenőrzött forrásból származó zabot fogyasszunk. Ilyenkor a teljes élelmiszertechnológiai folyamatot szigorúan felügyelik, a zab kezdettől fogva elkülönül a gluténtartalmú gabonáktól. Termesztés során például a szomszédos táblákon is gluténmentes növényeket termesztenek, leggyakrabban kukoricát vagy napraforgót.  

Feldolgozott élelmiszereknél a gluténmentes gyártási folyamatnak a legszigorúbb követelményeknek kell megfelelnie. Kiemelten kell ügyelni az eszközök és berendezések, valamint a helyiségek és tárolóhelyek tisztán tartására is.  

Bár az étrend ilyen alapvető megváltoztatása, különösen egy erősen kenyér és tésztaalapú gasztrokultúrával rendelkező országban nehéz, de nem lehetetlen gluténmentesen is felszabadultan, lemondások nélkül táplálkozni. Ki kell tapasztalni, mik azok az alapanyagok, amelyekkel a megszokott ízeket és állagot elérhetjük és mik azok a termékek, amelyeket bátran fogyaszthatunk.  

további cikkek

Ez is érdekelhet

Food Awards 2024 nyertes

Food Awards díjat nyert a Cornexi töltött zabrudi

Szurkolj és nyerj a Cornexivel

Szurkolj és nyerj a Cornexivel!

Gluténmentes zab

Gluténmentes táplálkozás – Zabbal, jóízűen

Itt a Gluténmentes töltött zabrudi a Cornexitől!

Zabrudi 6 féle ízben

Szezonális ízek, ünnepi finomságok

Egészséges álgabonák a hagyományos gabonák alternatívái

Chia, len, köles, hajdina – népszerű álgabonák, de mire jók valójában?