Futás előtt lassú felszívódású szénhidrát

A futás során sok, kilométerenként akár 65 kalóriát is elégetünk. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő energiaellátással induljunk neki egy edzésnek vagy egy versenynek, ehhez minőségi energiaforrásra van szükségünk.

Az elsődleges energiaforrások a szénhidrátok, amelyek segítenek az ún. glikogénraktáraink telítésében. Hatékonyabban tudunk edzeni vagy versenyen jól teljesíteni, ha nem kiürült energiaraktárakkal indulunk neki a kilométereknek, illetve a lassan felszívódó szénhidrátok legalább a táv elején még töltik a raktárat, így nem fogunk elfogyni félúton a cél felé. Egy-két órával a futás előtt ezért célszerű enni, erre tökéletes megoldás lehet a Cornexi zabszelet.

Ha munka előtt futunk és nincs idő reggelizni, kapjunk be egy Cornexi müzli- vagy zabszeletet és indulhat a futás, majd ha végeztünk, beérve a munkahelyre elkészíthetünk egy Cornexi zabkását: a zabkásával megfelelő mennyiségű lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, illetve a kásák telítik a gyomrunkat megakadályozva, hogy az alacsony vércukrunk hatására további, feleslegesen sok kalóriát tartalmazó tápanyagot vigyünk be, amivel túlkompenzálhatjuk az elégetett tápanyagmennyiséget. Ha az edzéssel a fogyni szeretnénk, figyelünk a mozgás utáni cukor bevitelre is, ajánlott a hozzáadott cukor nélküli termékeket választani. Ha munka végeztével indulunk futni, akkor érdemes futás előtt 1-2 órával előbb Cornexi zabkását fogyasztani és a végeztével Cornexi szelettel tölteni a raktárat.

Futás után fehérje és szénhidrát (1:3 arányban)

Az edzést vagy versenyt követően egy főként szénhidráttartalmú étkezés segít visszatölteni a glikogénraktárakat. Ez a futás követő félórában a leghatékonyabb, de a szervezet okos és saját ütemében visszatölti a kiürült raktárakat, ha hagyunk neki időt. A fehérjebevitel is lényeges, segít az izmok regenerációjába, illetve a fehérjék lebontásából kinyert aminosavakból tudjuk felépíteni saját fehérjéinket, így izmaikat is. Az edzés utáni ideális szénhidrát:fehérje arány 3:1. A megfelelő tápanyagarány eléréséhez ajánlott legalább 20-25% fehérjét tartalmazó termékeket fogyasztani, amilyen pl. a Cornexi Proteines zabkása termékcsaládja vagy a hamarosan a boltokba kerülő vegán protein szelete, illetve figyeljünk az izmok működésében jelentőse szerepet játszó elágazó szénláncú aminosavak (BCAA) bevitelére is.
Mindenki maga dönti el, hogy edzés után külön eszik-e, vagy elég megvárnia a soron következő étkezést. Amennyiben 60 percnél hosszabb futásunk, vagy megerőltető edzésünk volt, vagy holnap is szeretnénk futni, ha ezek közül kettőre igen a válaszunk, akkor fogyasszunk testsúly-kilogrammonként 1 g szénhidrátnak megfelelő táplálékot edzés után.

Nagyon fontos: szervezetünk futás közben jelentős mennyisségű vizet veszít, a folyadékpótlásról ne feledkezzünk meg!

more blog

You may also be interested in this

Zab a tested legjobb barátja

Zab, zab, zab – A tested legjobb barátja

Finom zabkása

Oat around the world

Cornexi Food Kft díjak, elismerések

Awards

Egészséges finomságok hozzáadott cukor nélkül

Sweet life without added sugar

Egy hetes mintaetrend az egeszseges taplalkozashoz

Get in top shape!

Cornexi Food Kft díjak, elismerések

Oaty roll is the innovation of the year