Futás előtt lassú felszívódású szénhidrát

A futás során sok, kilométerenként akár 65 kalóriát is elégetünk. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő energiaellátással induljunk neki egy edzésnek vagy egy versenynek, ehhez minőségi energiaforrásra van szükségünk.

Az elsődleges energiaforrások a szénhidrátok, amelyek segítenek az ún. glikogénraktáraink telítésében. Hatékonyabban tudunk edzeni vagy versenyen jól teljesíteni, ha nem kiürült energiaraktárakkal indulunk neki a kilométereknek, illetve a lassan felszívódó szénhidrátok legalább a táv elején még töltik a raktárat, így nem fogunk elfogyni félúton a cél felé. Egy-két órával a futás előtt ezért célszerű enni, erre tökéletes megoldás lehet a Cornexi zabszelet.

Ha munka előtt futunk és nincs idő reggelizni, kapjunk be egy Cornexi müzli- vagy zabszeletet és indulhat a futás, majd ha végeztünk, beérve a munkahelyre elkészíthetünk egy Cornexi zabkását: a zabkásával megfelelő mennyiségű lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, illetve a kásák telítik a gyomrunkat megakadályozva, hogy az alacsony vércukrunk hatására további, feleslegesen sok kalóriát tartalmazó tápanyagot vigyünk be, amivel túlkompenzálhatjuk az elégetett tápanyagmennyiséget. Ha az edzéssel a fogyni szeretnénk, figyelünk a mozgás utáni cukor bevitelre is, ajánlott a hozzáadott cukor nélküli termékeket választani. Ha munka végeztével indulunk futni, akkor érdemes futás előtt 1-2 órával előbb Cornexi zabkását fogyasztani és a végeztével Cornexi szelettel tölteni a raktárat.

Futás után fehérje és szénhidrát (1:3 arányban)

Az edzést vagy versenyt követően egy főként szénhidráttartalmú étkezés segít visszatölteni a glikogénraktárakat. Ez a futás követő félórában a leghatékonyabb, de a szervezet okos és saját ütemében visszatölti a kiürült raktárakat, ha hagyunk neki időt. A fehérjebevitel is lényeges, segít az izmok regenerációjába, illetve a fehérjék lebontásából kinyert aminosavakból tudjuk felépíteni saját fehérjéinket, így izmaikat is. Az edzés utáni ideális szénhidrát:fehérje arány 3:1. A megfelelő tápanyagarány eléréséhez ajánlott legalább 20-25% fehérjét tartalmazó termékeket fogyasztani, amilyen pl. a Cornexi Proteines zabkása termékcsaládja vagy a hamarosan a boltokba kerülő vegán protein szelete, illetve figyeljünk az izmok működésében jelentőse szerepet játszó elágazó szénláncú aminosavak (BCAA) bevitelére is.
Mindenki maga dönti el, hogy edzés után külön eszik-e, vagy elég megvárnia a soron következő étkezést. Amennyiben 60 percnél hosszabb futásunk, vagy megerőltető edzésünk volt, vagy holnap is szeretnénk futni, ha ezek közül kettőre igen a válaszunk, akkor fogyasszunk testsúly-kilogrammonként 1 g szénhidrátnak megfelelő táplálékot edzés után.

Nagyon fontos: szervezetünk futás közben jelentős mennyisségű vizet veszít, a folyadékpótlásról ne feledkezzünk meg!

további cikkek

Ez is érdekelhet

Food Awards 2024 nyertes

Food Awards díjat nyert a Cornexi töltött zabrudi

Szurkolj és nyerj a Cornexivel

Szurkolj és nyerj a Cornexivel!

Gluténmentes zab

Gluténmentes táplálkozás – Zabbal, jóízűen

Itt a Gluténmentes töltött zabrudi a Cornexitől!

Zabrudi 6 féle ízben

Szezonális ízek, ünnepi finomságok

Egészséges álgabonák a hagyományos gabonák alternatívái

Chia, len, köles, hajdina – népszerű álgabonák, de mire jók valójában?