A zab egy számos variációs lehetőséggel rendelkező alapanyag, amely amellett, hogy egészséges, bátran ajánlható az aktív sportolóknak és a diétázóknak is. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a gasztronómia területén is nagy múltra tekint vissza Skóciától Amerikáig.

Az északi-európai országok tradicionális reggeli ételei közé tartozik a melegen tálalt zabkása, amelyhez egy csipetnyi sót adnak, majd mazsolával vagy mandulával ízesítik. Többnyire valamilyen tejtermékkel kínálják, és édes feltétet tesznek a tetejére. Dániában sokan nyersen fogyasszák, friss gyümölccsel ízesítik.

A skót felföld népei főzés helyett a zabpelyhet éjszakára sós vízbe áztatták, majd az így megpuhult gabonát addig főzték, amíg be nem sűrűsödött. Helyi sajátosság, hogy a pehely a zab durva megőrlésével készült. A különböző változatok – a durvától a finom őrleményig – a mai napig szerves részei az étkezésnek.

Az Egyesült Államokbeli Vermont szintén ősi hagyományokkal rendelkezik zabfogyasztás terén. A zabot itt is beáztatták éjszakára, majd sót, esetenként juharszirupot adtak hozzá. Helyi sajátosságként szerecsendiót, fahéjat, olykor gyömbért is használtak. A több mint egy órás főzést követően vajjal vagy tejjel tálalták.

Napjainkban a hagyományoknak csak egy része él tovább, de az úttörő innovációknak köszönhetően – mint amilyenek a Cornexi zabrudijai – újakkal is bővülnek.

további cikkek

Ez is érdekelhet

Zab a tested legjobb barátja

Zab, zab, zab – A tested legjobb barátja

Finom zabkása

Zabbal a világ körül

Cornexi Food Kft díjak, elismerések

Díjaink

Egészséges finomságok hozzáadott cukor nélkül

Édes élet hozzáadott cukor nélkül

Egy hetes mintaetrend az egeszseges taplalkozashoz

Lendülj bombaformába!

Cornexi Food Kft díjak, elismerések

Zabrudi az év innovációja