A zab egy számos variációs lehetőséggel rendelkező alapanyag, amely amellett, hogy egészséges, bátran ajánlható az aktív sportolóknak és a diétázóknak is. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a gasztronómia területén is nagy múltra tekint vissza Skóciától Amerikáig.

Az északi-európai országok tradicionális reggeli ételei közé tartozik a melegen tálalt zabkása, amelyhez egy csipetnyi sót adnak, majd mazsolával vagy mandulával ízesítik. Többnyire valamilyen tejtermékkel kínálják, és édes feltétet tesznek a tetejére. Dániában sokan nyersen fogyasszák, friss gyümölccsel ízesítik.

A skót felföld népei főzés helyett a zabpelyhet éjszakára sós vízbe áztatták, majd az így megpuhult gabonát addig főzték, amíg be nem sűrűsödött. Helyi sajátosság, hogy a pehely a zab durva megőrlésével készült. A különböző változatok – a durvától a finom őrleményig – a mai napig szerves részei az étkezésnek.

Az Egyesült Államokbeli Vermont szintén ősi hagyományokkal rendelkezik zabfogyasztás terén. A zabot itt is beáztatták éjszakára, majd sót, esetenként juharszirupot adtak hozzá. Helyi sajátosságként szerecsendiót, fahéjat, olykor gyömbért is használtak. A több mint egy órás főzést követően vajjal vagy tejjel tálalták.

Napjainkban a hagyományoknak csak egy része él tovább, de az úttörő innovációknak köszönhetően – mint amilyenek a Cornexi zabrudijai – újakkal is bővülnek.

további cikkek

Ez is érdekelhet

Itt a Gluténmentes töltött zabrudi a Cornexitől!

Zabrudi 6 féle ízben

Szezonális ízek, ünnepi finomságok

Egészséges álgabonák a hagyományos gabonák alternatívái

Chia, len, köles, hajdina – népszerű álgabonák, de mire jók valójában?

Zab a tested legjobb barátja

Zab, zab, zab – A tested legjobb barátja

Finom zabkása

Zabbal a világ körül

Cornexi Food Kft díjak, elismerések

Díjaink